funkcje
5-latek: Obwod prostokata =100
Podaj wzor funkcji P(x) opisujacej pole prostokata w zaleznosci od dlugosci jego boku x
Okresl dziedzine tej funkcji
Dziedzina to Df=R+
czyli ten prostokat to bedzie kwadrat ?
no bo skoro mam opisac jaka funkcje tylko jednej zmiennej x to wychodzi ze to kwadrat
2x+2x=100 to 4x=100 to x=25 czyli P(x)=25x2
Bedzie to dobrze?
9 paź 11:54
J:
.... nie .... P(x) = x*y ... ale: 2x + 2y = 100 ... teraz oblicz y i podstaw do wzoru
funkcji...
9 paź 11:56
J:
P(x) ... jest trójmianem , które posiada maksimum ... sprawdź dla zabawy,że maksymalne pole ma
kwadrat o boku 10
9 paź 12:00
5-latek: czyli tak
2x+2y=100 to 2y=100−2x to y= 50−x to
P(x)= x*(50−x)= 50x−x
2
A ja sobie pomyslalem ze skoro P(x)=y to nie bede mial drugiej zaleznej i wyszsedl mi kwadrat
Dzieki
9 paź 12:03
5-latek: J to jest zadanie daleko przed funkcja kwadratowa , ale wiem o chodzi i sobie sprawdze
.
9 paź 12:05