pomozecie ?
maat: 1. Rzucamy dwa razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia B − iloczyn oczek jest liczbą
nieparzystą.
2. Wiadomo, że P(A')=0,5, P(B')=0,4 i P(AuB) = 0,7. Oblicz P(AnB) oraz P(A'nB) oraz P(A'nB').
3. Czy zdarzenia A i B są rozłączne, gdy P(A)=0,4 i P(B)=0,7 ?
Jutro musze oddać pracę kontrolną, zostaly mi tylko te 3 zadania. dla mnie to czarna magia

, nie wiem nawte jak się za to zabrać. Pomożecie ?
9 paź 10:55
J:
1) ... wypisz zdarzenia sprzyjające..
9 paź 11:04
maat: nie wiem o co chodzi
9 paź 11:06
J:
..jakie muszą być wyniki 2 rzutów ,aby iloczyn liczby oczek był liczbą nieparzystą..?
9 paź 11:08
maat: 1,1
1,3
1,5
3,3
3,5
9 paź 11:12
J:
2) P(A) = 1 −P(A') , P(B) = 1 − P(B') .... i P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B) ... i licz
3) P(AUB) = P(A) + P(B) − P(A∩B) ... tutaj mamy: 0,4 + 0,7 = 1,1 > 1 .. więc P(A∩B) ≠ 0
.....czyli zdarzenia A i B nie są rozłączne
9 paź 11:15
J: 1) .. dobrze ... zdarzeń elementarnych jest 36 .... więć prawdopodobieństwo wynosi ... ?
9 paź 11:16
maat: 10/36 ?
9 paź 11:21
J:
.. zdarzeń sprzyjających jest 6: (1,1) ,(3,3), (1,3),(3,1),(1,5),(5,1) ...
9 paź 11:26
J:
| | 9 | |
..... sorry .. jeszcze (3,5) , (5,3) , (5,5) ... czyli razem : 9 i P(A) = |
| |
| | 36 | |
9 paź 11:28
daras: @maat jak nie wiesz o co chodzi, to poczytaj książki wtedy się dowiesz
9 paź 11:30
daras: potem przeanalizuj z 10 zadań tego typu rozwiazanych, chyba wiesz gdzie je znajdziesz?
9 paź 11:32
daras: następnie sam/−a rozwiąż kolejne kilkanaście zadań i będziesz mniej więcej wiedzieć o co chodzi
9 paź 11:32
daras: a jak rozwiązesz ze sto podobnych zadań to zostaniesz ekspertem i będziesz mógł/−a odpowiadać
tutaj na podobne pytania
9 paź 11:33
daras: wtedy się dowiesz co to za robota
9 paź 11:33
maat: Da się w tej dziedzinie byc ekspertem ?

Dla mnie to na dzień dzisiejszy mało realne. Żeby
doba trwala co najmniej 48h, ale niestety nie moge sobie na to dziś pozwolić

Ale jeszcze to
rozkminię dokładnie !

Dzięki !
9 paź 11:43
daras: a po co dobę chcesz rozciągac? jak codziennie będziesz robić 5+ zadań to wystarczy
najważniejsza jest systematyczność zrozumiałem to po rehabie

powo
9 paź 15:09