geometria
katarzynka79: w kwadracie ABCD dane sa punkty A(−2,3) I B (0,1) oraz punkt S (0,3) ktory jest srodkiem
symetrii tego kwadratu. a) obicz wspolrzednlych pozostalych wierzcholkow . b) jakim procentem
jest pole kola wpisanego w ten kwadrat ..pomocy
9 paź 10:31
J:
..korzystasz ze wzorów na wspólrzędne środka odcinka...
9 paź 10:33
katarzynka79: ok mam srodek AB (−1,2) I co dalej
9 paź 10:44
J:
| | xA + xC | |
.... nie tak ... dla punktu np C : xS = |
| i liczysz xC , podobnie yC |
| | 2 | |
9 paź 10:46
5-latek:

I juz widze co mam robic
Czy to takie trudne narysowac a nie wolac POMOCY (no chyba ze umysl licealisty nie ogarnia tego
ze mozna narysowac rysunek
9 paź 10:48
J:
..cześć ...

... punkty B i S , nie tak...
9 paź 10:50
5-latek: Witaj
J
9 paź 10:51
katarzynka79: nic z tego nie wiem

musze sie poddac
9 paź 10:53
5-latek:

No tak . Ostatnimi czasy mam tak ze przestawiam wspolrzedne .
9 paź 10:54
J:
..post 10:46 ... masz podane xA i xS ... podstaw i oblicz: xC
9 paź 10:56
katarzynka79: dobra dzeiki i nie krzyczcie na mnie ja juz stara jestem i do zaocznego liceum chodze a to sa
zadania na zaliczenie i niektorych rzeczy jeszcze nie przerabialismy i stad moje pytania bo z
reszta sobie poradzilam
9 paź 11:07
5-latek:

A czego nie rozumiesz
Widzisz gdzie lezy punkt S ? Na przecieciu sie przekatnych
Do tego zadania nalezy tez wiedziec ze punkt S dzieli przekatna na dwie
rowne czesci
A wiec |AS|= |SC|
To majac wspolrzedne punktu A i punktu S wyliczysz wspolrzedne punktu C
bo wspolrzedne punktu S to wspolrzedne srodka odcinka AC
| | xA+xC | |
czyli xS= |
| to 2xS=xA+xC to xC= policz |
| | 2 | |
| | yA+yC | |
to samo yS= |
| to yC= policz |
| | 2 | |
Tak samo policzysz wspolrzedne punktu D
| | xB+xD | |
xS= |
| to xD= policz |
| | 2 | |
| | xB+xD | |
yS= |
| to yD= policz |
| | 2 | |
Najpierw to
9 paź 11:11
katarzynka79: juz zrobilam dzieki
9 paź 11:12
5-latek: A jak stara bo my szukamy do przedszkola mowej Pani
9 paź 11:13
katarzynka79: nie mam cierpliwosci do dzieci

nie nadaje sie na pania do przedszkola
9 paź 11:16
5-latek: A widzisz Kaska A my musimy miec cierpliwosc
To napisz ile CI wyszsdl promien kola wpisanego w ten kwadrat
9 paź 11:19
katarzynka79: 2√10 ?
9 paź 11:32
5-latek: Ojj nie
zacznijmy od tego czemu jest rowny promien kola ( okregu0 wpisanego w kwadrat
Popatrz na moj rysunek 11:11
Zauwaz ze polowa przekatnej to bedzie promoen kola (okregu ) opisanego na kwadracie
A promien kola wpisanego ? czemu bedzie rowny?
9 paź 11:40
katarzynka79: czyli r =AS ,odcinkowi CS itd .wiec wychodzi ze AS =2
9 paź 11:47
J:
... promień okręgu wpisanego, jest połową boku kwadratu ..
9 paź 11:49
katarzynka79: r=2√2 przez 2
9 paź 12:00
katarzynka79: sorki 2√4 przez 2
9 paź 12:01
J: czyli ...?
9 paź 12:02
J:
..było dobrze ..
9 paź 12:03
katarzynka79: czyli
√2 i poloe kola po zaokragleniu =6,14 pole kwadratu=8
9 paź 12:10