Ciagi - zadania
Ed: Mógłby ktoś to obliczyć? ; >
1. x
2 = 32 * y
2. (2x+2)
2 = (x−2)(8x+8)
11 lis 21:36
Ed: Dodam że chciałbym zobaczyć sposób obliczania a nie sam wynik ; )
11 lis 21:38
Julita: Zad: 2
(2x+2)2=(x−2)(8x+8)
Wzór: (a+b)2=a2+2ab+b2
2x2+2(2x+2)+22
4x2+8x+4=8x2+8x−16x−16
4x2+8x−8x2−8x+16x=−4−16
−4x2+16x=−20
równanie kwadratowe: −4x2+16x+20=0 /−4 ⇒ x2−4x−5=0
teraz liczymy Δ (deltę) → wzór → Δ=b2−4ac
a=1, b=−4, c=−5
Δ=−42−4*1*(−5)
Δ=16+20
Δ=36 czyli pierwiastek z delty = 6
liczymy pierwiastki równania czyli rozwiązanie:
x1=4−6/2=−2/2=−1
x2=4+6/2=10/2=5
11 lis 23:17
Julita: Zad: 1
podstawiasz y czyli :
x
2= 32(−4+x/2) → 2 i 32 się skracają i wychodzi: x
2=16(−4+x)
x
2=−64+16x (i znów masz równanie kwadratowe)
x
2−16x+64=0 czyli liczymy Δ
Δ=−16
2−4*1*64 = 256−256
Δ=0 Jeśli delta wyszła zero to rozwiązanie jest jedno czyli liczymy ze wzoru x0=−b/2a
x0=16/2=8
x0=8 i to jest rozwiązanie
11 lis 23:34
Ed: Dzięki

o to chodziło.
12 lis 07:06
Julita: Żaden problem

pozdrawiam
12 lis 12:05