Macierz metodą Gaussa
Grzegorz: Mam następującą macierz:
1 −2 | 1
−3 6 | −3
Z macierzą robię tak:
w2:=w1*3+w2
"Nowa" macierz:
1 −2 | 1
0 0 | 0
Podane mam nawet rozwiązanie:
| | 1 | | 1 | |
układ nieoznaczony z 1 parametrem: (x, |
| x− |
| )(2y+1, y) |
| | 2 | | 2 | |
Czy ktoś może mi wyjaśnić, skąd wziął się parametr? Jak go odczytać?
9 paź 09:45
Mam pojęcie:
x=t ⋀ y=
t2 − 0,5 ⋁ x=2t + 1 ⋀ y=t
A o ile pamiętasz z podstawówki bądź gimnazjum
| WL | | 0 | |
| = |
| −wyrażenie nieoznaczone |
| Wm | | 0 | |
9 paź 10:35
daras: [tex]\begin{bmatrix} 1&2&3\\4&5&6\\7&8&9\end{bmatrix}[/tex]
9 paź 11:45
daras: ten zapis tutaj nie działa
9 paź 11:45