geometria
katarzynka79: w trapezie ABCD (AD II CD) dane sa punkty A(1,2) B (3,4) C (7,0). a) napisz rownanie prostej CD
w postaci ogolnej. b) obicz wysokosc trapezu .
9 paź 09:01
J:
(AD ∥ CD) ..?
9 paź 09:04
katarzynka79: AB II CD pomylka
9 paź 09:06
J:
1) napisz równaie prostej przechodzacej przez punkty AB (prAB)
2) napisz równanie prostej równoległej do prAB , przechodzacej przez punkt C
3) skorzystaj zw wzoru na odległość prostych .... jasne ?
9 paź 09:08
katarzynka79: tak tez myslalam zrobie i dam do sprawdzenia
9 paź 09:17
katarzynka79: wiec rownie prostej AB y=x+1 a=1 i b =1 .rownie prostej CD y=x−7 wimy ze aby proste byly
rownolegle to a i a1 musza byc takie same wiec a =1 b z rownia prostej CD wynosi −7 wiec
postac ogolna rownia prostej CD wyglada tak y−x+7=0 .Mam nadzieje ze dobrze
9 paź 09:34
J:

.... teraz odległość między prostymi ..
9 paź 09:37
katarzynka79: no i tego nie umiem
9 paź 09:40
J:
jeąli masz dwie proste równoległe:
A
1x + B
1y + C
1 = 0
A
2x + B
2y + C
2 = 0
| | I C2 − C1I | |
to odległość miedzy nimi wynosi: d = |
| , gdzie za A i B |
| | √A2 + B2 | |
podstawiasz wspólczynniki którejkolwiek z tych prostych
9 paź 09:45
katarzynka79: ok chyba wiem

wychodzi mi ze ta odlegosc to 6 dobrze ?
9 paź 09:46
J:
... nie .. masz proste:
−x + y − 1 = 0
−x + y + 7 = 0 ... i zastosuj podany wzór...
9 paź 09:48
katarzynka79: zle 3 ma byc
9 paź 09:48
J:
..pokaż obliczenia ...
9 paź 09:50
katarzynka79: sprawdz to rownie prostej CD bo tam jest chyba blad
9 paź 10:01
katarzynka79: zgubilam + w tym ostatni juz jest ok d=4
9 paź 10:10
J:
pr CD ... dobrze ... odległość nadal źle...
9 paź 10:31
katarzynka79: 7 −(−1) dzielone prze (−1)2 +12 =8/2=4 ? gdzie robie blad ?
9 paź 10:36
J:
przecież w mianowniku jest pierwiastek..
9 paź 10:38
katarzynka79: no tak zapomnialam o nim

4
√2
9 paź 10:46