Równanie Wykładnicze
Elektro: 2x * 3 = 3x * 2
Jak to ugryźć? Domyślam się, że x = 1, ale mam więcej podobnych przykładów i jaki schemat tutaj
zastosować?
9 paź 00:41
9 paź 00:50
Elektro: Dzięki
9 paź 00:52
pigor: ..., np. tak :
| | 2x | | 2 | |
2*x * 3 = 3x *2 / : 3*3x ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | 3x | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
⇔ ( |
| )x = ( |
| ) 1 ⇔ x=1 . ...  dobranoc |
| | 3 | | 3 | |
9 paź 00:53
Elektro: A jeszcze mam coś takiego:
22x * 9x − 2 * 63x−1 + 4 2x−1 * 34x−2 = 0
9 paź 00:57
Janek191:
2
2x*9
x − 2*6
3 x − 1 + 4
2 x − 1*3
4x − 2 = 0
(2
x)
2 *(3
x)
2 − 2*(6
3x*6
−1) + ( 4
2x*4
−1)*(3
−2*3
4x) = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(2x)2*(3x)2 − 2* |
| *(6x)3+ |
| *(2x)4* |
| *(3x)4 = 0 / * 36 |
| | 6 | | 4 | | 9 | |
36*(6
x)
2 − 12*(6
x)
3 + (6
x)
4 = 0
(6
x)
2*[ 36 − 12*6
x + (6
x)
2] = 0
6
x = t > 0
t
2 *[ 36 − 12 t + t
2 ] = 0
36 − 12 t + t
2 = 0
( 6 − t )
2 = 0
6 − t = 0
t = 6
−−−−−
6
x = 6
x = 1
====
9 paź 07:51
pigor: ..., no to zainspirowany rozwiązaniem powyżej
warto ...

zauważyć, że dla x∊R
22x * 9x − 2 * 63x−1 + 42x−1 * 34x−2= 0 ⇔
⇔ (4*9)
x − 2 * 6
x+2x−1 + 4
2x−1 * 9
2x−1= 0 ⇔
⇔ (36)
x − 2 * 6
x * 6
2x−1 + 36
2x−1= 0 ⇔ (6
x−6
2x−1)
2= 0 ⇔
⇔
6x − 62x−1= 0 ⇔ 6
x = 6
2x−1 ⇔ x=2x−1 ⇔
x=1 ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. na tym przykładzie widać, że gotowce potrafią ...uczyć,
czego właśnie jestem przykładem ...
9 paź 14:31
Elektro: Ile radości może przynieść jeden przykład

Jeszcze w tym potrzebuję pomocy:
5 + 2
√6 = {
√ 5−2√6 }
x
9 paź 16:16
Elektro: Dobra, już mam
9 paź 16:37
Elektro: 5 * 4x + 2 * 25x ≤ 7 * 10x
9 paź 17:23
pigor: ..., np. tak :
5*4x+ 2*25x ≤ 7*10x /* 4
−x ⇔ 5+ 2*(
52)
2x ≤ 7*(
52)
x ⇔
⇔ 2*(
52)
2x− 7*(
52)
x +5 ≤ 0 ⇔
⇔ 2*(
52)
2x−2*(
52)
x− 5*(
52)
x+5 ≤ 0 ⇔
⇔ 2*(
52)
x[(
52)
x−1]− 5[(
52)
x−1] ≤ 0 ⇔
⇔ [(
52)
x−1] [2*(
52)
x−5] ≤ 0 ⇔
⇔ [(
52)
x−1] [(
52)
x−
52] ≤ 0 ⇔ 1 ≤ (
52)
x ≤
52 ⇔
⇔ (
52)
0 ≤ (
52)
x ≤ (
52)
1 ⇔
0 ≤ x ≤ 1 ⇔
x∊ [0;1] .
10 paź 00:22
Eta:
No to "zainspirowana rozwiązaniem powyżej"

5*(2
x)
2+2*(5
x)
2≤ 7*2
x*5
x
5*(2
x)
2−5*2
x*5
x+2*(5
x)
2 −2*2
x*5
x≤0
5*2
x(2
x−5
x)− 2*5
x(2
x−5
x)≤0 ⇒ (2
x−5
x)(5*2
x−2*5
x)≤0
miejsca zerowe x= 0 v x= 1
Odp : rozwiązaniem nierówności :
x∊<0,1>
10 paź 01:05
pigor: ..., prysznic z głowy , patrzę no i ...

o to chodzi; pięknie
η ; dobranoc
10 paź 01:29
Eta:
Kolorowych snów
10 paź 01:37