Granice
fdsf: Witam
jestem w liceum poziom roz.
Mam pytanko takie na temat granic:
są granice dążące do :
1) nieskończoności
2) − nieskończoności
3) danej liczby
4)Tutaj jest moje pytanie gdyż w informatorze jest przykladzik gdzie n−−−> −3−
moglby mi ktos wyjasnic ten ostatni punkt ?
9 paź 00:22
bezendu:
Poczytaj co to są granice lewostronne i prawostronne
9 paź 00:25
Domel: Jest to granica w punkcie − jeżeli weźmiesz dowolny punkt to możesz się do niego zbliżać
(liczyć granicę) z lewej strony (–) lub prawej strony (+)
9 paź 00:28
Domel: | | 1 | |
Np. funkcja y = |
| będzie w pobliżu 0 miała 2 granice w zależności od tego czy patrzymy z |
| | x | |
lewej czy prawej strony liczby 0 (z lewej y−> −oo a z prawej y −> +oo)
czyli
| | 1 | | 1 | |
y = limx−>0– |
| = |
| = –oo |
| | x | | 0– | |
| | 1 | | 1 | |
y = limx−>0+ |
| = |
| = +oo |
| | x | | 0+ | |
9 paź 00:38