Logika
bezendu:
Logika (dziś miałem wykład, ale wykładowca uznał, że każdy student to potrafi po liceum)
1/50. Wykaż, że następujące wyrażenia są tautologiami
p⇒p
p p⇒p
1 1
0 1
Ok ?
8 paź 23:48
kyrtap: Idź spać
8 paź 23:56
pigor: ..., Ok. ...
8 paź 23:57
bezendu:
2/50
p⇒(q⇒p)
p q q⇒p
1 1 1
1 0 1
0 1 0
0 0 1
Coś mi tutaj nie pasuję
8 paź 23:57
bezendu:
krytap nie pójdę spać dopóki nie przerobię tych zadań i nie zrozumiem.
8 paź 23:58
bcd: Jeszcze 3−ci wiersz: p⇒(q⇒p)
8 paź 23:58
bcd: *kolumna
8 paź 23:59
bcd: Wynikanie jest fałszywe ⇔ gdy z prawdy wynika fałsz (1⇒0), a nie masz tu takiego przypadku
(patrzysz na kolumnę nr 1 i 3), więc w 4−tej spokojnie wpisuj jedynki.
9 paź 00:01
pigor: ... daje same 1− ynki no to i jest taut... Ok.
9 paź 00:02
kyrtap: jutro też jest dzień
9 paź 00:02
bezendu: @pigor z prawdy nie wynika fałsz

Możesz jaśniej, bo wydaję mi się, że dobrze robię. ?
9 paź 00:04
bcd: No pain, no gain.
9 paź 00:04
pigor: ..., no właśnie implikacja jest 0 (F) tylko wtedy,
gdy jej poprzednik jest 1 (T) , a następnik 0 (F) ...
9 paź 00:05
pigor: ... , no dobra to ja robię aut... bo te zera i jedynki
mi latają za bardzo przed oczami o tej porze ...

dnia. .
9 paź 00:11
asdf: bezendu, bardzo mi sie to podoba: "nie pojde spac puki nie zrobie", no i wez pod uwagę to co
napisal Ci bcd "no pain, no gain"
9 paź 00:11
kyrtap: póki
9 paź 00:13
9 paź 00:14
asdf: ja pisze po swojemu
9 paź 00:15
kyrtap: rzeczywiście
9 paź 00:15
Mila:
p q q⇒p p⇒(q⇒p)
1 1 1 1
1 0 1 1
0 1 0 1
0 0 1 1
9 paź 00:15
kyrtap: radzę Tobie asdf iść spać
9 paź 00:16
bezendu:
Wiem, tak samo z kodzeniem.. Lepiej nie iść na durny wykład typu filozofia czy inny zapychacz,
a w ten czas pokodzić w domu
9 paź 00:17
kyrtap: też muszę się wziąć za programowanie
9 paź 00:18
bezendu:
Dziękuję Mila już zrozumiałem, a to zawsze robi się za pomocą tabelki ?
@Krytap to idź spać..
9 paź 00:19
kyrtap: Pójdę
9 paź 00:21
bezendu:
To chyba czas na Ciebie, bo robisz tutaj spam
9 paź 00:21
kyrtap: Ok Dobranoc
9 paź 00:22
bezendu:
p⇔~~p
Wiem, że to oczywistość, ale jak to wykazać
p ~p
1 0
0 1
9 paź 00:26
asdf: kyrtap, dlaczego mi radzisz isc spac? jestem studentem...o tej porze klada sie celujacy
uczniowie, ktorzy chodza do szkoly, albo na nudne wyklady.
9 paź 00:30
kyrtap: really?
9 paź 00:33
kyrtap: widocznie nudny kierunek obrałem
9 paź 00:34
asdf: nie powiedzialem, ze nie ma ciekawych wykladow, tylko jesli jutro rano mam nudny wyklad (albo
ciekawsze rzeczy z rana do roboty − jak kto woli) to po prostu nie ide...chociaz na 1 roku
wiekszosc wykladow jest obowiazkowa.
9 paź 00:37
kyrtap: wiem ale na takie rzeczy to ja będę mógł sobie pozwolić od drugiego roku
9 paź 00:38
bezendu:
Czemu od drugiego roku ? TI zanosisz świadectwo i masz ocenę przepisaną z LO, filozofia chyba,
żeby się tam zanudzić

jedyne słuszne wykłady to matematyka i programowanie
9 paź 00:41
bezendu:
My tu gadu gadu a ja nadal nie wiem
p⇔~~p
9 paź 00:42
Godzio:
Dołóż jeszcze jedną kolumnę z podwójną negacją,
9 paź 00:45
Godzio: I tyle:
p ¬p ¬¬p
0 1 0
1 0 1
Dobranoc
9 paź 00:46
bezendu:
p ~p ~~p
1 0 ?
0 1 ?
9 paź 00:47
bezendu:
Skoro idziesz spać, to wrócimy jutro. Dziękuję i dobranoc.
9 paź 00:48
asdf:
p ~p
1 0
0 1
~p ~(~p)
0 1
1 0
9 paź 00:57
bcd: Prawo podwójnej negacji.^
9 paź 00:58
asdf: ale od razu uprzedzam, zaczniesz kodzic i bedziesz chcial to sprawdzic na liczbach != {0,1}, to
nie zadziala, np.
int x =10;
x != !x <−− true
x == !(!x) <−− false
int p = 0 lub 1;
p != !p <−− true
p == !(!p) <−− true
dzieje sie tak dlatego, ze kazda liczba rozna od zera to prawda, a rowna zeru to falsz, no i
masz:
x != 0, to dla !x jest prawda,
x = 57;
x = !x; <−− x = 0
x = !x; <−− x = 1
9 paź 03:11
bezendu:
Czyli tutaj nie wyszła tautologia
9 paź 13:58
xdx: W jakim przykładzie nie wyszła
9 paź 14:10
bezendu: w ostatnim
9 paź 14:16
xdx: p⇔~~p
p ~p ~(~p) p⇔~~p
1 0 1 1
0 1 0 1
9 paź 14:18
bezendu:
a które kolumny mam brać pod uwagę robiąc p⇔~~p ?
9 paź 14:41
kyrtap: pierwszą i trzecią tak jak napisał xdx
9 paź 14:54
undefined: To było w pierwszej klasie LO. Jeśli chcesz mogę ci zrobić zdjęcia z podręcznika. tam jest
wszystko włącznie z rozwiązanymi przykładami(tymi rozbudowanymi w tabelce).
9 paź 15:42
bezendu:
underfined nie potrzebuję zdjęć, tę tabelki znam już na pamięć.
9 paź 15:53
asdf: masz je rozumiec a nie znac na pamiec
9 paź 17:50
kyrtap: po co się tego uczyć −.−
9 paź 18:35
bezendu:
rozumiem co z czego wynika

@krytap Po to żebyś miał pytanie....
9 paź 18:37
asdf: kyrtap, zeby myslec?
9 paź 20:02
9 paź 20:39