Zadanie z indukcji matematycznej
dawio18: Witam

MAm takie oto zadanie :
Udowodnij że dla wszystkich pozytywnych liczb n :
10
n+1 − 10(n+1)+n ,
jest podzielne przez 9.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego 'zadanka' oraz ,jako że jestem początkującym w tej
dziedzinie, wytłumaczenie co i jak trzeba zrobić ( w miarę możliwości krok po kroku )
8 paź 23:43
Bogdan:
W jakiej dziedzinie jesteś początkujący? i co to jest liczba pozytywna?
9 paź 00:21
dawio18: właśnie w dziedzinie matematyki indukcyjnej a i zamiast pozytywna miało być liczba dodatnia .
9 paź 06:35
Janek191:
10n +1 − 10*( n + 1) + n dla n ∊ ℕ1
1) n = 1 101 + 1 − 10*( 1 + 1) + 1 = 102 − 10*2 + 1 = 100 − 20 + 1 = 81 = 9*9
ok
2) Zakładam podzielność dla n = k
10 k + 1 − 10*( k + 1) + k = 9*t ; t ∊ ℕ1
10*(k + 1) = 10 k + 1 + k − 9*t
Mam pokazać, że z podzielności dla n = k wynika podzielność dla n = k + 1
Mamy
10 (k + 1) +1 −10*( (k +1) +1) + (k +1) = 10 k +1* 101 −10*( k +1) − 10 + k +1 =
= 10*10k +1 − [ 10k +1 + k − 9*t] − 9 + k =
=10*10k +1 − 10k +1 − k + 9*t − 9 + k = 9*10k +1 + 9*t − 9 =
= 9*( 10 k +1 + t − 1) = 9* s ; gdzie s ∊ℕ1
więc na mocy indukcji matematycznej liczba 10 n +1 − 10*( n +1) + n jest
podzielna przez 9 dla n ∊ ℕ1
ckd.
===
ℕ1 = { 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, ... }
9 paź 07:24
dawio18: rozumiem że tym "s" na końcu równania jest s = 10
k+1 + t − 1

poprawcie mnie jeśli się mylę
9 paź 07:49
Janek191:
9 paź 07:52