matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozłóż na ułamki proste
jan:
rozlóż na ułamki proste
1
czy dla
wynik będzie 1/6 i −1/6 ?
x
2
−9
8 paź 23:15
Janek191:
1
A
B
=
−
/ * ( x
2
− 9)
x
2
− 9
x − 3
x + 3
1 = A*( x + 3) − B*( x − 3) = A x + 3 A − B x + 3 B = ( A − B) x + 3*( A + B) więc A − B = 0 ⇒ A = B 3 A + 3 B = 1 −−−−−−−−−− 3 A + 3 A = 1 6 A = 1
1
1
A =
B =
6
6
zatem
1
1
6
1
6
=
−
x
2
− 9
x − 3
x + 3
9 paź 08:14
daras:
czego janek się nie nauczy tego Jan nie bedzie wiedział
9 paź 11:39