Rozwiąż równanie
BLEBLE: Mam rozwiązać równanie :
x(x−3)=(x+2)2
wynik ma wyjść 4/7 tak pisze w książce
8 paź 22:22
5-latek: x2−3x=x2+4x+4
x2−x2−3x−4x−4=0 i dalej samemu/ej
8 paź 22:26
5-latek: Jednak te 4 niepotrzebnie prznosilem na lewa strone
bedzie tak x2−x2−3x−4x=4
8 paź 22:29
Domel: No i jaki problem

Jakie to funkcje występują po obu stronach, albo jaką funkcję uzyskasz
po wyzerowaniu jednej ze stron (przerzuceniu funkcji na drugą stronę równania).
Jeżeli domyślisz się jaka to funkcja − to jak ją rozwiązać
8 paź 22:30
Domel: Witam
5−latek − dawaj raczej wędkę przy takiej prościźnie a nie rybkę
8 paź 22:31
5-latek: Czesc
Domel 
Wiem ale czasmi tez sie lituja nade mna

I niech idzie moze spac (chociaz nie wiem czy
ojdzie bo sie wynik nie zgodzi z tym co w ksiazce wiec albo zle przeczytal odowiedzalbo zle
przepisal przyklad
8 paź 22:36
Domel: Oj tam − pewnie w odpowiedziach wziął minus za myślnik − no i wyszło 4/7 zamiast −4/7
8 paź 22:47