Granice
Marek: Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 16. Jaka
powinna być wysokość graniastosłupa, aby jego pole powierzchni całkowitej było największe?
8 paź 20:46
Eta:
a −−− dł. krawędzi podstawy a>0
H −−−− dł. wysokości
8a+4H= 16 ⇒ H=4−2a , a∊(0,2)
P
c= 2a
2+4aH ⇒ P(a)= 2a
2+4a(4−2a) = −6a
2+16a
| | −16 | |
amax= |
| = ......... Hmax=4−2amax=.... |
| | −12 | |
8 paź 21:04
Marek: Dzięki Eta, wyszło zgodnie z wynikiem, mogłabyś mi wytłumacz w jaki sposób zrobiłaś Pc? Jakoś
tego niestety nie widzę
8 paź 21:15
8 paź 21:18
Marek: kolejne głupie pytanie, z czego Pb wyszło 4aH?
8 paź 21:33
Marek: 8(1/2a*h), czaje.
8 paź 22:17