Wlasnosci funkcji nr1
5-latek: Witam.
Niech f:A→B Jesli zbior wartosci funkcji f Z
w=B to mowimy ze funkcja f przeksztalca zbior A
na zbior B
Jesli zbior wartosci Z
w⊂B to mowimy z efunkcja f przeksztalca zbior A w zbior B
Wyznaczyc wszystkie funkcje ktore przeksztalcaja
a) Zbior X={ 2,3,4} na zbior Y={2,3}
b) zbior X={−1,0,1} w zbior Y={1,2}
Proszse o pokazanie jak to zadanie rozwiazac i nie przjmowac sie tym ze moge w trakcie
rozwiazywania zadawac jakies dodatkowe pytania . tak mam
8 paź 20:26
Saizou :
a) czyli takie przekształcenie, które odwzorowuje nam kazdy element ze zbioru X w taki sposób
że muszę być wykorzystane wszystkie elementy zbioru Y, jeśli się nie mylę to ma być suriekcją
8 paź 20:36
5-latek: Ale jak wyznaczyc te funkcje ? np w a)
8 paź 20:45
Mila:
a)
Liczba funkcji: 23−2
(2,2,3) ⇔f(2)=2,f(3)=2,f(4)=3
albo zapis: 2→2,3→2,4→3
wypisuj:
b) Zw⊂{1,2}
wypisz funkcje stałe
f(−1)=1
f(0)=1
f(1)=1
....
8 paź 20:46
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Nie rozumiem tego a)
Dlaczego jest liczba funkcji 2
3−2 (proszse wyjasnij mi to w miare prosto )
pewnie to sa proste rzeczy (a takie najtrudniej lapie .
W ksiazce z drugiej klasy (tej starej widzialem podobne zadanie .
8 paź 20:58
Saizou :
nie jest liczbą funkcji, tylko ilość funkcji ile można wygenerować jest określona liczbę 23−2
8 paź 21:09
5-latek: Saizou Czesc
To b−rozumiem ale tego a) nietsety nie bardzo
8 paź 21:14
Kacper: a)
− 3 miejsca do obstawienia, na każdym miejscu wstawiamy kolejno f(2), f(3), f(4).
Wartościami są liczby 2 oraz 3. Z zasady mnożenia otrzymujemy 2*2*2=23.
Teraz musimy odjąć 2 opcje, kiedy otrzymujemy 2→2,3→2,4→2 (analogicznie z liczbą 3)
dlaczego? bo funkcja ma być "na" (suriekcja), czyli muszą się pojawić wszystkie elementy zbioru
B.
8 paź 21:18
Saizou :
mamy elementy ze zbioru X, którym przypisujemy elementy z Y i to nasze przypisanie musi
wykorzystywać wszystkie elementy z Y
Mila pokazała ci ile będzie takich przypisać, czyli 23−2=6 i teraz działamy
1) f(1)=2 i f(2)=2 i f(3)=3
2) f(1)=2 i f(2)=3 i f(3)=2 itd
8 paź 21:18
5-latek: Moze inaczej
Np zbior wartosci funkcji y=−3x+2 jest taki sam jak zbior wartosci funkcji y= 5x−3
I to jest na
Zbior wartosci funkcji y= x2−3 zawiera sie w zbiorze wartosci funcji y=x
I to jest w . TO rozumiem ale nie moge pojac takich zapisow jak tutaj
8 paź 21:20
zadanie:
a)
Zbiorem wartosci ma byc dwojka i trojka jednoczesnie.
Odejmujemy 2 przypadki, gdzie te funkcje sa stale:
(f(2),f(3),f(4))=(2,2,2) oraz (f(2),f(3),f(4))=(3,3,3) w tych przypadkach zbiorem wartosci
jest tylko 2 albo tylko 3 a musi byc 2 i 3 jednoczesnie.
8 paź 21:22
5-latek: Kacper ajak bys wyjasnil to pierwszoklasicie (przyjmij ze ja jestem wlasnie w 1 klasie
ja naprawde staram sie to zrozumiec
8 paź 21:23
5-latek: Zaczynam to a) chyba lapac i to juz jest duzy plus
Teraz jeszce jedno pytanie do tego .
Dlaczego to nie moze byc funkcja stala bo?
8 paź 21:30
Kacper: bo wtedy przyjmuje tylko jedną wartość

Wyobraź sobie tak: przychodzi 3 osoby do sklepu (ze zbioru X) i wybierają między jabłkami i
gruszkami (każdy może wziąć jedno). Jedyne ograniczenie jest takie, że nie mogą zostać tylko w
sklepie jabłka lub tylko gruszki (funkcja "na")
W sumie nie wiem czy pomoże
8 paź 21:34
5-latek: Dobrze to juz rozumiem a teraz jeszce jeszce pomozcie mi zrozumiec to b) (myslalem ze rozumiem
Mila napisala ze to musza byc funkcje stale
8 paź 21:42
Mila:

1) pierwsze przyporządkowanie
f(2)=2
f(3)=2
f(4)=3
8 paź 21:48
5-latek: Niekiedy tak jest z e potrzebuje duzo tlumaczenia i niekiedy jeszce sam nad tym dlugo mysle ale
zawsze po tym rozumiem
Dlatego niekiedy ja tez tak dlugo odpisuje
8 paź 21:49
Saizou :
funkcja jest określona "w" zbiór Y jeśli jest funkcją różnowartościową (iniekcją ), czyli
różnym argumentom przyporządkowuje różne wartości
8 paź 21:50
Mila:

f(2)=2
f(3)=3
f(4)=2
Itd
8 paź 21:52
5-latek: dziekuje wszystkim za okazana pomoc

Jeszce to sobie dzisiaj albo jutro przemysle na spokiojnie i napiszse czy juz wszystko jest
dobrze .
8 paź 21:55
Mila:

Nie może się zdarzyć taka sytuacja w (1) zadaniu.
Dlatego, że :
Z
w={2} ⊂B a miało być : Zw=B
8 paź 21:55
5-latek: Milu ale taka sytuacja jak na rysunku z godziny 21:55 moze zdarzyc sie w zadaniu nr 2
Wiec w zadaniu nr2 bedzie f(−1)=1 f(0)=1 i f(−1)=1 a takze f(−1)=2 f(0)=2 f(1)=2
8 paź 22:02
Mila:
22:02 dobrze.
8 paź 22:14
5-latek: Milu Zanie nr 1 to najbardziej rozjasnil ten graf gdzyz teraz ja na dloni widac ze nie
moze byc taka sytuacja zeby w zbiorze B zostala sama dwojka lub sama trojka .
Czy to jest potem wykorzystywane w ogole ?
8 paź 22:15
Mila:
W rachunku prawd.
8 paź 22:55
5-latek: Dziekuje
Milu 
Jutro nastepne
8 paź 22:56