Rysuję.
Nie rysuję tego trapezu w układzie współrzędnych ( sam sobie narysujesz i
sprawdzisz )
Widzę bla bla , że sumiennie zgłebiasz wiedzę , więc podam w skrócie rozwiązania
z pewnością sobie poradzisz
więc tak:
prosta MN : y = −12x +2
jest osią sym trapezu , więc przecina podstawy
w punktach N i M , które są jednoczesnie środkami podstaw: AB i CD
punkt N; to punkt przecięcia prostej y = −12x+2 z osią OX
" " M " " " " " z osią OY
N: y =0 −12x +2 = 0 => N ( 4,0)
M: x =0 y = +2 => M( 0,2)
| xA+ xB | yA+yB | |||
A(1, −6) więc: xN= | .... yB= | |||
| 2 | 2 |
| xC+xD | yC+yD | |||
podobnie: xM= | ... yM= | |||
| 2 | 2 |
spędziłam nad tym zadaniem mnóstwo czasu i nic nie wymysliłam
Dziekuje bardzo