Krótkie zadanie
aaaaa: Jak wyznaczyć z tego równania x:
y = 3x + 3−x, nie wiem jak to zrobić, bo jakoś zamiana na logarytm nic mi nie daje.
Chociaż jakaś mała podpowiedź by się przydała.
8 paź 20:20
aaaaa: bump
8 paź 20:39
===:
... treść zadania "by się" przydała −
8 paź 20:41
aaaaa: Chodzi o to, żeby wyznaczyć funkcję odwrotną do tej podanej w zadaniu.
8 paź 20:43
ICSP: y jest funkcją parzystą zatem nie posiada funkcji odwrotnej. Koniec zadania.
8 paź 20:44
aaaaa: No dobra, ale jeśli weźmiemy przedział (− ∞, 0]?
8 paź 20:46
aaaaa: Bo przecież w tym przedziale dla x jest róznowartościowa i wtedy istnieje funkcja odwrotna dla
tego przedziału. Czy coś mylę?
8 paź 20:48
ICSP: Dla x < 0 funkcja jest różnowartościowa, wtedy:
y = 3
x + 3
−x // 3
x
3
2x − 3
x*y + 1 = 0
| | y2 | | y2 | |
32x − 3x * y + |
| + 1 − |
| = 0 |
| | 4 | | 4 | |
Czy dalej będą problemy ?
| | y | | y2 | |
3x = |
| − √a gdzie a = |
| − 1 |
| | 2 | | 4 | |
i zamiana zmiennych
8 paź 20:57
aaaaa: Bardzo ładnie dziękuję. Rozumiem.
8 paź 21:02
8 paź 21:23
ICSP: Dlaczego funkcję odwrotną rysujesz dla x < 0 ?
8 paź 21:29
aaaaa: Chyba źle, bo to nie dla x < 0. Bo to wtedy y < 0 a x > 2, nie? Dziedzina zmienia się na
przeciwdziedzinę i odwrotnie. Dobrze myślę?
8 paź 21:34
ICSP: 
, czyli funkcję odwrotną rysujesz dla x > 2
8 paź 21:40
ICSP: ≥*
8 paź 21:44
aaaaa: No to jeszcze raz dziękuję. Dzięki.
8 paź 21:44