b
Hugo: Sprawdzcie mnie: wektory
dwa wektory:
a
→ = 3x + 4y −5z
b
→= −x +2y+6z
1. Oblicz dlugosci vektorow
a=
√9+16+25=
√50
b=
√1+4+36=
√41
2.oblicz iloczyn wektorowy
3. Oblicz iloczyn skalarny
//i tu cza kąta
| | a ob | | −3+8−30 | |
Cosq= |
| = |
| = −0,55 |
| | a *b | | √50*41 | |
Cosq= 0,55
q=56 stopni
180−56=121 stopni
2) ab sinq=
√50*41*sin124=45*cos34=37.3
3)ab cosq= −45*0,5592=25,164
dobrze

?
8 paź 20:16
Hugo: ?
8 paź 20:38
Hugo: 
8 paź 21:16
jerey: 2 iloczyn wektorowy mozesz rozwiązac macierzą
wyszedł mi podoby wynik. 37,7
8 paź 21:35
Hugo: Owszem owszem z macierza : P o to chwala ci Hugo wkoncu zroil cos dobrze
8 paź 21:57
Hugo: Owszem owszem z macierza : P o to chwala ci Hugo wkoncu zroil cos dobrze
8 paź 22:43
jerey: w 3=−25
iloczyn skalarny mozesz policzyc takze tak:
W=(axi+ayj+azk)(bxi+byj+bzk)=axbx+ayby+azbz
zadanko robiłem inaczej, ale wyniki podobne
1.a=5√2
.√41
2.37,7
3.−25
9 paź 12:18