funckja kwadratowa
Dominik: We wspólnym ukladzie wspolrzedych narysuj wykresy funkcji kwdratowych:
f(x)= − x2−2x−3 oraz g(x)=(x−1)(x+3).
moze mi ktos wyjasnic jak narysowac te parabole i skąd to wziąć?
bo jak wyliczam z f(x) z postaci iloczynwej to wierzcholek dostaje (−1,−2 ),a nie wiem czy to
dobrze,
przy funckji g(x) dostaję miejsca zerowe rowne 1 i −3 ,ale nie mam wierzcholka funckji
8 paź 20:08
===:
8 paź 20:11
Dominik: mozna prosic o wyjasnienie,skad to sie wzielo?
8 paź 20:11
Mila:
g(x) ma miejsca zerowe: 1 i (−3)
y
w=(−1−1)*(−1+3)=−2*2=−4
prosta x=−1 jest osią symetrii paraboli
8 paź 20:17