udowodnij że liczba 3^{18}-2^{18} jest podzielna przez 19
Piotr: udowodnij że liczba 318−218 jest podzielna przez 19
11 lis 20:52
Godzio: pomoge
11 lis 20:53
Piotr: to szybciej ile mam czekać ?
11 lis 20:54
ula: tylko znowu nie zrób chochlika
11 lis 20:55
Godzio: 318−218=(39−29)(39+29)=(33−23)(33+23)(39+29)=(27−8)(33+23)(39+29)=
19(33+23)(39+29)
11 lis 21:00
Piotr: Ty heretyku diuny !
11 lis 21:01
Piotr: dobrze dziękuje
11 lis 21:01
ula: To było banalne
11 lis 21:02
Piotr: a jeszcze to: 512−1 jest podzielne przez 31
11 lis 21:03
ula: wiadomo że tak
11 lis 21:03
Piotr: dzięki ula widze że jesteś szybsza niż Godzio
11 lis 21:04
Piotr: ale jak to udowodnić ?
11 lis 21:05
Godzio: 512−112=(56−16)(56+1)=(53−13)(53+1)(56+16)=(5−1)(52+5+1)(53+1)(56+1)=
4*31*(53+1)(56+1)
11 lis 21:05
Bogdan:
Dobry wieczór.
Rozwiązanie Godzia zawiera błędy, trzeba poprawić.
39 − 29 ≠ (33 − 23)(33 + 23)
11 lis 21:07
ula: musiałeś tyle liczyć żeby zrobić takie banalne zadanie ?
11 lis 21:07
Piotr: a ja już chciałem podziękować
11 lis 21:08
Piotr: dziękuje Bogdan jutro chciałem sie zgłosić do tego zadania
11 lis 21:09
Godzio: to była podpucha zeby sprawdzic Ule naprawde to powinno byc:
((33)3−(23)3)(39+29)=(33−23)63(39+29)=(33−23)(36+33*23+26)(39+29)=
19(36+33*23+26)(39+29)
11 lis 21:10
Godzio: 2 dzialanie (33−23)3
11 lis 21:11
Godzio: ula możesz mnie sprawdzić bo nie jestem pewien ?
11 lis 21:12
ula: do trzech razy sztuka Godzio tym razem równierz Ci sie nie udało następnym razem Ci wyjdzie
11 lis 21:17
Godzio: to może ty napisz
11 lis 21:17
Piotr: To co z tym rozwiązaniem ? " Godzio: pomoge "
Dzięki za próbe ale jutro i tak nie zgłosze się do tablicy
11 lis 21:19
Godzio: wyjeżdżam do Australii

11 lis 21:20
Kali: niby taki matematy a nic nie umie wez sie juz nie udzielaj chlopie
11 lis 21:20
Bogdan:
318 − 218 = (36)3 − (26)3 = (36 − 26)(312 + 36*26 + 212) =
= (33 − 23)(33 + 23)(312 + 36*26 + 212) =
= (27 − 8)(33 + 23)(312 + 36*26 + 212) = 19 * (33 + 23)(312 + 36*26 + 212)
11 lis 21:39
Piotr: dziękuje
11 lis 21:41
ula: mi tak samo wyszło więc nie powielam
sory że tak długo
11 lis 21:44
Piotr: juz Bogdan rozwiązał ale i tak dziękuje za próbe
11 lis 21:47
Kali: ula to oszustka nie wirzcie jej
11 lis 21:47
ula: nie ma za co jak przynajmniej jak sie deklaruje to robie
11 lis 21:48
Piotr: Kali troche kultury
11 lis 21:49
Nikka: ojej, a co to za teksty ... dajcie spokój...
11 lis 21:51
ula : ja oszustka ?
to Godzio pisze złe rozwiązania a dróga osoba musi sprawdzać te brednie
11 lis 21:53
Kali: ok sory ale sie wkurzylem
11 lis 21:53
ula: "polska trudno jezyk "
u otwarte a nie "otwarta"
11 lis 21:59
Piotr: przestAńcie
11 lis 22:00
ula: nie będe sie wypowiadać o twoim poziomie intelektualnym
11 lis 22:02