kasia: hej pomożecie ? proszę was o to bardzo? w ciagu minuty karuzela obraca się 5
razy.Chłopiec siedzi na koniu w odległosci 5m od srodka karuzeli .jaką drogę pokonuje
chłopiec w ciągu 5 minut? prosze prosze ja nie umiem tego
16 paź 16:32
b.: W czasie jednego obrotu długość drogi chłopca S1 = (obwód koła o promieniu 5m)
Zatem w czasie 5 min chłopiec pokona drogę 5*5*S1.
16 paź 16:42
lqu: Obw = 2πr = 2 * 5 *π= 10π - obwód ten jest również drogą jaką chłopiec siedzący na koniku
pokonuje w ciągu 1 minuty.
Więc w ciągu 5 min będzie to 50π a to wynosi ~157metrów.
16 paź 17:11
Wiśnia: Jeden obrót karuzeli to 10π, a karuzela obraca się 5 razy w ciągu minuty, czyli w ciągu
minuty pokonuje drogę 50π a w przeciągu 5min 250π czyli ok. 785m.
16 paź 17:17
lqu: Rzeczywiście, myślałem że obraca się raz na minutę... mój błąd, Wiśnia ma rację.
16 paź 18:04