Wymiary prostopadłościanu są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz te
Buszujący: Graniastosłup:
Wymiary prostopadłościanu są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz te wymiary
wiedząć, że V= 729cm3 a Pc= 1161cm2,
Janek191:
a = x > 0
b = x*q ; q > 1
c = x*q
2
Mamy
| | 9 | |
V = a*b*c = x*xq *x q2 = x3*q3 = (x q)3 = 729 ⇒ xq = 9 ⇒ q = |
| |
| | x | |
P
c = 2*( a*b + a*c + b*c) = 2*( x*xq + x*xq
2 + xq*xq
2) = 2*(x
2q + x
2q
2 + x
2q
3) = 1 161
więc
| | 9 | | 81 | | 729 | |
2*( x2* |
| + x2* |
| + x2* |
| ) = 1 161 / : 2 |
| | x | | x2 | | x3 | |
| | 729 | |
9 x + 81 + |
| = 580,5 / * x |
| | x | |
9 x
2 + 81 x + 729 − 580,5 x = 0
9 x
2 − 499,5 x + 729 = 0
Δ = 249 500,25 − 26 244 = 223 256,25
√Δ = 472,5
| | 499,5 − 472,5 | | 499,5 + 472,5 | |
x = |
| = 1,5 lub x = |
| = 54 |
| | 18 | | 18 | |
zatem
| | 9 | | 9 | | 1 | |
q = |
| = 6 lub q = |
| = |
| < 1 − odpada |
| | 1,5 | | 54 | | 6 | |
dlatego
a = x = 1,5
b = xq = 1,5*6 = 9
c = x q
2 = 1,5*36 = 54
Odp. a = 1,5 cm , b = 9 cm, c = 54 cm
================================