Wykaż monotoniczność funkcji logarytmicznej
yeti100: Wykaż, na podstawie definicji, że funkcja f określona wzorem:
f(x)=(log32x) jest malejąca w zbiorze (0,1)
8 paź 18:14
PW: Skorzystaj z tego, że funkcja
g(x) = log3x
jest rosnąca, ale na zadanym przedziale ujemna.
8 paź 18:24
yeti100: to wiem, ale nie wiem jak z tego dalej skorzystac
8 paź 18:33
PW: Ja też nie wiem, może
g(x1) < g(x2)
dla 0<x1<x2<1 i podnieść do kwadratu obie strony korzystając z własności funkcji kwadratowej
h(u) = u2
dla ujemnych u?
8 paź 18:37