Postać ogólna funkcji liniowej
Adam: Czy mając funkcję liniową w postaci ogólnej, bez zmniejszania liczby rozwiązań mogę przyjąć, że
A=1?
8 paź 17:44
PW: Dziwne pytanie. Chcesz mówić o funkcji liniowej, czy o rozwiązaniu jakiegoś niezdefiniowanego
równania (nierówności)?
8 paź 17:50
Kacper: Jakich rozwiązań? Czego?
8 paź 17:50
pigor: ... , ogólnie NIE; chyba, że potrafisz to
"wyczytać" i uzasadnić z treści zadania (problemu) ...
8 paź 17:51
Adam: Ax+By+C=0
y=ax+b
W pierwszej postaci wzór funkcji zależy od 3 zmiennych, w drugiej od dwóch. Mówię o funkcji
liniowej jako takiej. Uważam, że za którykolwiek z współczynników A, B albo C mogę przyjąć 1
(lub dowolną inną liczbę rzeczywistą). Matematyka w tym nie przeszkadza, prawda?
8 paź 17:53
Kacper:
8 paź 17:55
5-latek: Nastepny geniusz
8 paź 17:56
PW: Po pierwsze, to nie jest "funkcja liniowa w postaci ogólnej", lecz "równanie prostej w postaci
ogólnej"
Po drugie: − Pamiętaj, cholero, ...
8 paź 18:10
Adam: Oczywiście od tego, jaki któryś z tych współczynników przyjmę, zależeć będą pozostałe
współczynniki.
Treść uzupełniona, proszę więc o odpowiedź.
8 paź 18:10
Adam: *równanie,
ok, B≠0
8 paź 18:11
PW: Zacytuję:
Oczywiście od tego, jaki któryś z tych współczynników przyjmę, zależeć będą pozostałe
współczynniki.
Tak się nie da opowiadać o matematyce.
8 paź 18:14
Adam: Moje ostatnie podejście:
Załóżmy wzór prostej:
2x+3y+4=0,
wtedy
4x+6y+8=0,
wtedy też
2√17x+3√17y+4√17=0,
a nawet
log29+log227+log281=0
Biorę więc dowolną liczbę rzeczywistą ≠ 0, podstawiam za A, z tego wynikają B i C, a prosta
jest dalej ta sama.
8 paź 18:24
Adam: *log29x+log227y+log281=0
8 paź 18:27
PW: Z tymi logarytmami to wypaliłeś.
Muszę przyznać, że jesteś sprytny i umiejętnie wycofujesz się z pytania, udając że to
odpowiadający są niekumaci.
Pytałeś o możliwość podzielenia przez A w dowolnym równaniu prostej (niedozwolone), a
teraz zaczynasz mnożyć przez A.
Może już nie traćmy czasu
8 paź 18:33
Adam: **(log
29)x+(log
227)y+log
281=0

Ok, dzięki i tak.
8 paź 18:39