Ujemny pierwiastek równania
darekadi: równanie 4−5x=4(x−a) z niewiadomą x ma ujemny pierwiastek dla jakich wartości a?
8 paź 17:44
5-latek: wyznacz x z tego rownania i zobaczysz
8 paź 17:47
darekadi: po wyznaczeniu: −9x+4=−4a i co dalej?
8 paź 17:58
Kacper: To nie jest wyznaczone x
8 paź 17:59
darekadi: x=−4a−49
8 paź 18:02
Kacper: Nadal źle
8 paź 18:03
darekadi: ten minusik

x=
4a+49
8 paź 18:05
darekadi: czyli ujemny pierwiastek będzie wtedy, jeśli 4a+49 będzie mniejsze od zera? W takim razie
bierzemy pod uwagę tylko licznik 4a+4<0, więc a<−1?
8 paź 18:08
Kacper: Teraz to co wyliczone ma być mniejsze od 0. Rozwiązujesz nierówność i dajesz odp
8 paź 18:08
Kacper: nie odświeżyłem
8 paź 18:09
darekadi: wielkie dzięki Kacper i 5−latek!
8 paź 18:10
Mat: A ja mam nietypowe pytanie... jak rysuję tu np wykres na jednej osi to podpisuję oś a czy x?
Proste a chce się upewnić
8 paź 18:12
Kacper: Do tego nie da się wykresu zrobić
8 paź 18:14
Mat: Chodzi mi o "oś xów" gdy tam np chce zaznaczyć a że jest mniejsze od −1 to podpisuje oś a czy
x?
8 paź 18:18
5-latek: Panie Mat takie rozwiazania jak tu czyli np x<1 czy x≤5 i inne pokazuje sie na
osi liczbowej
Co to jest os liczbowa nie muszse tlumaczyc ?
8 paź 18:18
5-latek: oczywiscie nie x<−1 tylko a<−1
8 paź 18:26
Mat: No dobrze ale jak rysujemy przedział to rysujemy go na osi "x−ów". Dlatego moje pytanie czy w
tym przypadku podpisalibyśmy oś a czy x? Sądzę że a ale chce się upewnić.
8 paź 18:28
5-latek: Nie przedstawiasz tego rozwiazania na ukladzie wspolrzednych tylko na osi liczbowej
Okreslenie : Os liczbowa jest to linia prosta na ktorej ustalono zwrot dodatni punkt zerowy i
jednostke .Osi liczbowej sie nie podpisuje
Wiec tak gdybys mial wyznczone x
sy to ewentualnie moglbys do pokazania rozwiaznia wziac
sama os OX z ukladu . Jednak masz parametr a wiec os liczbowa
ALe moze ktos inny sie wypowie w tym temacie . jak moge klamac
8 paź 18:43
Mat: Rozumiem. Dziękuję
8 paź 18:44
5-latek: Ale poczekaj jeszce na opinie kogos innego . Dobrze?
8 paź 18:50
Mat: W jakim celu? Nie jesteś pewien swoich słów?
8 paź 18:58