Dwa różne pierwiastki równania dla dowolnej liczby a
santi: Równanie x2+ax = 8 ma dwa różne pierwiastki dla dowolnej liczby a ze zbioru
A. (−∞;0) u (0,16)
B. (−∞;16)
C. (−∞;0) i (0.16>
D. (16;∞)
8 paź 17:37
Kacper: Pomyśl czy x może wynosić 0?
8 paź 17:38
santi: x nie może wynosić 0
8 paź 17:40
Kacper: No to jedna z odpowiedzi odpada.
Teraz mnożysz przez mianownik i masz równanie kwadratowe.
1464
8 paź 17:53
santi: x3+ax−8=0 nie mam pomysłu jak to rozwiązać
8 paź 18:04
zef: x≠0
8x=x2+a
x2−8x+a=0
Δ=64−4a
64−4a>0
−4a>−64
4a<64
a<16
Odp b.
22 mar 22:36
PW: A tak byłeś blisko. Niestety, zero punktów.
22 mar 22:38
zef: Hmm, dlaczego ?
22 mar 22:40
x: w odpowiedziach jest A.
22 mar 22:40
zef: x1*x2≠0 I dalej z vieta ?
22 mar 22:44
PW: A bo sobie tak piszesz równanie kwadratowe i zapomniałeś, że jest to równanie określone dla
x≠0.
Koniecznie trzeba to zapisywać tak:
x2 + a = 8x, x∊R\{0},
wtedy nie popełnisz takiego głupiego błędu. Rozpatrywane równanie dla a = 0 ma niestety tylko
jedno rozwiązanie.
22 mar 22:44
zef: c/a≠0
a/1≠0
a≠0
i
a<16
Więc jednak A
22 mar 22:47