Asymptoty
Marcin: Odeślecie mnie do linku, gdzie dobrze jest wytłumaczone, jak sprawdza się, jakie są asymptoty
funkcji? Pozdrawiam
8 paź 17:28
8 paź 17:33
Marcin: Zdążyłem już znaleźć, ale dziękuję
8 paź 17:38
Marcin: Pytanko, jak mam
f(x)=(x−1)
2/x
2+1
to x≠+−1
aby sprawdzić, czy funkcja ma asymptotę pionową, to sprawdzam lim x−>−1 i lim x−>1
−1+=2
−1−=2
1+=+
∞
1−=+
∞
Z tego wynika, że ta funkcja nie ma asymptot pionowych, racja?
Jakbym miał np. x≠+−1 przy innej funkcji i z obliczonych limensów z tego punktu wyszłyby mi
same +
∞ to oznaczałoby również, że funkcja nie ma asymptot pionowych.
Jedynie w przypadku, kiedy mamy +
∞,−
∞; +
∞, −
∞ to ta funkcja je posiada? Mam nadzieję, że nie
namąciłem
8 paź 17:58
Kacper: Źle policzone granice.
8 paź 18:01
Mila:
D=R
x
2+1>0 dla x∊R
Mianownik tego wyrażenia jest zawsze różny od zera.
Funkcja nie ma asymptot pionowych
Licz asymptoty poziome, ukośne.
8 paź 18:05
Marcin: Granice są dobrze policzone
Dzięki Mila za pomoc, moim, zdecydowanie dłuższym sposobem dochodzimy do tego samego
8 paź 18:11
Mila:
Masz tam błędne zapisy, granice w 1 i (−1) są niepotrzebne, to nie są jakies osobliwe
argumenty.
y=1 asymptota pozioma
8 paź 20:55