liczby rzeczywiste
1997: Hejka, mam dwa zadania do których rozwiązania potrzebuję bardzo jakiś wskazówek, początku...
1. Wykaż, że jeżeli ab>0 to ab + ba≥2
2. Wykaż,że liczba a=21n − 1 jest podzielna przez 10
8 paź 17:13
J:
| | a2 + b2 | |
1) ⇔ |
| ≥ 2 ⇔ a2 + b2 ≥ 2ab ⇔ a2 + b2 − 2ab ≥ 0 ⇔ ( a − b)2 ≥ 0 |
| | ab | |
8 paź 17:15
J:
21n .... to liczba postaci: xxxxxxx1 , po odjęciu 1 dostajemy liczbę: xxxxxxx0 ,
podzielną przez 10
8 paź 17:16
1997: jak zapisac to 2 ?
8 paź 18:27
Kacper:
21n−1=(21−1)(21n−1+21n−2+...+1)=2*10*(21n−1+21n−2+...+1)
c.n.w.
8 paź 18:31
Mat: Kacper byłbyś taki miły i wytłumaczył jak to zrobiłeś bo nie mam pojęcia.
8 paź 18:35
Kacper: Wzór an−bn dostępny w karcie wzorów (na pewno jego uproszczona wersja an−1)
8 paź 19:11
Mat: A no tak bo 1 do n to nadal jeden. Dzięki wielkie!
8 paź 19:12