Wyznacz najmniejszą wartość funkcji logarytmicznej
CudMalina: Wyznacz najmniejszą wartość funkcji g, gdzie g(x)=log(4−3x−x2). Podstawa logarytmu wynosi 0,4.
Odpowiedź to −2.
Wyznaczyłam dziedzinę funkcji (4−3x−x2>0) i jest ona równa (−4,1). I teraz nie mam pojęcia jak
rozwiązać to dalej. W przypadku funkcji kwadratowej wykres był parabolą i można było policzyć
p i q, a tu co należy zrobić? Proszę o podpowiedź! (:
8 paź 16:12
===:
... trzeba przypomnieć sobie wykresy funkcji logarytmicznej w zależności od podstawy
logarytmu−
8 paź 16:14
J:
funkcja g(x) jest malejąca .. więc ma najmniejszą wartośc dla najwiekszego argumentu ...
kiedy 4 − 3x − x2 osiąga maksymalną warośc ..
8 paź 16:17
J:
... oczywiście w podanym przedziale (dziedzinie)
8 paź 16:18
J:
| | 3 | |
... mnie wychodzi x = − |
| |
| | 2 | |
8 paź 16:23
===:
Funkcja jest malejąca, zatem najmniejszą wartość przyjmuje dla
ymax=−x2−3x+4
xw=−1,5
ymax=−2,25+4,5+4
ymax=6,25
log2/525/4=−2
8 paź 16:25
CudMalina: Wszystko jasne, dziękuję.
8 paź 16:38
===:
...
J ... nie pytają dla jakiego x tylko o najmniejszą wartość funkcji −
8 paź 16:39
===:
−
8 paź 16:40
J:
| | 3 | |
....tak, źle się wyraziłem ... ymax = f(− |
| ) ..  |
| | 2 | |
8 paź 16:43