ZBIORY
Daria:

Proszę o sprawdzenie

Polecenie : Podaj elementy zbioru :
A = { x ∊ N : | 5 − x | < 2
5 − x < 2
− x < − 3 / * (−1)
x > 3
− 5 + x <2
x < 7
Odp.
A = {4, 5, 6 }
8 paź 14:47
Kacper:
8 paź 14:50
Daria: Dzięki , a co tutaj mam zrobić ?
B = { x ∊ R : x2 + 6x + 9 ≤ 0 }
bo zaczęłam liczyć delte itd ale nie wiem co mam zrobić ze znakiem ≤
8 paź 14:54
J:
.... nic ... znak dopuszcza, aby wyrażenie było równe 0 ..
8 paź 14:55
Daria: ach już wiem , parabola , ramiona i takie tam.
Ale delta wyszła mi 0
więc policzyłam jeden x , który mi wyszedł −3 .
Czy to oznacza że w tym zbiorze będzie tylko jeden element czyli te − 3 ?
8 paź 14:57
J:
8 paź 14:59
Daria: Dziękuje bardzo
8 paź 15:05