Jak wykazać te liczby ?
kinguska960: 1) Wykaż ,że liczba 2/ (−1 + √3) 2 − (1+ √3) jest naturalna.
2) Wykaż ,że log3 √5 ÷ 5 − log7 √ 7 ÷ 84 = 1/2a+b+1 ÷ 2 , jeśli log3 5= a i log 7 12 = b
8 paź 14:39
J:
..zapisz to porządnie..
8 paź 14:40
kinguska960: 1) Wykaż ,że liczba 2(−1 + √3) 2 − (1+√3) jest naturalna.
8 paź 14:45
kinguska960: 2) Wykaż ,że log3 √55 − log7 √784=12a+b+12, jeśli log35=a i
log712=b
8 paź 14:49
J:
2) Wskazówki:
| | √7 | | 1 | |
log7 |
| = |
| log77 − (log77 + log712) |
| | 84 | | 2 | |
8 paź 14:49