obliczu nierówność
Anelka: Obliczu nierówność log12(2x−6)−2log12(x−3) większe lub równe 0.
Jak to zrobić?
8 paź 14:31
J:
... spróbuj juz sama...
... wzór: logab − logac = loga{c}{b} .... i pamiętaj,ze: nlogab = logabn
8 paź 14:34
Anelka: Okej =)
8 paź 14:36
Anelka: Więc będzie to tak:
Log12(2x−6)−2log12(x−3)=2log12x−32x−6=log12{x−32}{2x−6}
Dobrze?
8 paź 14:43
Anelka: | | | |
To ostatnie miało być tak: log12 | 2 |
| | |
8 paź 14:45
Anelka: Pomocy =(
8 paź 14:51
J:
| | 2x−6 | |
..... nie ... = log1/2 |
| |
| | (x−3)2 | |
8 paź 14:53
Anelka: Ale jak x−3 ma być na dole? Przecież x−3 to pod wzór jest C..
8 paź 14:58
J:
| | b | |
...moja wina .... logab − logac = loga |
| oczywiście ...  |
| | c | |
8 paź 15:00
Anelka: Aha, dobrze =)
I co dalej? =)
8 paź 15:02
J:
..log1/2A < 0 ⇔ log1/2A < log1/21 ⇔ A > 1 ( bo funkcjs jest malejąca)
8 paź 15:07
Anelka: I mam to tak zapisać?
Co to jest to A?
Mam zapisywać między tym wszystkim znak, wtedy i tylko wtedy?
I co dalej, nic nie licze, zostawiam to tak jak było czyli ten log 1/2 2x−6 przez (x−3)2 ?
8 paź 15:10
8 paź 15:13
Anelka: Aha. I coś dalej?
8 paź 15:15
J:
..... to dopiero połowa drogi ... teraz trzeba rozwiązać tą nierówność...

..... najpierw założenia ...
8 paź 15:16
Anelka: O ja cie kręce...
Mhm, i jak mam zrobić te założenia? Po czym mam to zobaczyć itp =)
Przepraszam, ze tak wypytuje, ale może w końcu się naucze =)
8 paź 15:18
J:
..... nie obraź się ....., ale Tobie niestety brak podstaw ...
czy w tym przykładzie x może mieć dowolną wartość ?
8 paź 15:19
Anelka: Nie obrazę się =)
W porządku, ja po prostu już mam wyłączone myślenie...
Myślę, ze nie.. Ale pewnie źle myślę. Przepraszam!
8 paź 15:24
Anelka: Ja się poddaje.. =(
8 paź 15:35
razor: zacznij od podstaw a nie od logarytmów
8 paź 15:36
J:
.. cenna uwaga ...
8 paź 15:37
Anelka: Oh, ja tu prowadze konferencje z J, lub z 5latkiem, oni wiedzą o co chodzi..
8 paź 15:37
Anelka: Ale ok J, dziękuje za pomoc i za to, że tyle czasu poświęciłes mi...
Naprawdę jest wyłączona juz dziś, muszę odpocząć, a potem znów zaskocze , ze sama to zrobilam..
Juz za długo siedzę przy tym.. A tez jestem w ciąży i strasznie juz jestem zmęczona..
Wybacz, ze tak wymeczylam =((
8 paź 15:39
J:
... nie ma sprawy ... odpoczywaj ...
8 paź 15:42
Anelka: Siedzę tu z wami od rana, wczoraj z wami też siedzialam, później do wieczora tez..
I chyba dla tego jestem już wyłączona.
Bo tak po za tym potrafię matematykę, oprócz logarytmów..
Tylko to tak wygląda ja wiem!
Idę się zdrzemnac, ale z pewnością później jeszcze do tego usiade i zrobię to sama, tylko musi
mnie cos trafić... He he. A maleństwo kopie, chyba z tego powodu, ze jest wściekle, ze się tak
mecze, zamiast iść spać..
8 paź 15:47
5-latek: To dobranoc i sie dobrze wyspij

.
Pamietaj ze traz ze masz sie dla kogo uczyc
ja tez duzo rzeczy nie rozumiem ale dopiero jestem w przedszkolu i Nasza Pani powiedziala ze
nas jeszce nauczy
8 paź 16:10