s
kamczatka: czy mógłby ktoś wyjaśnićn= co to jest element neutralny zbioru ? Bo z twierdzeń to nie
rozumiem.
8 paź 14:11
J:
W zbiorze liczb R
− elementem neutralnym dodawania jest 0 , bo ∀ a ∊ R jest : a + 0 = a
− elementem neutralnym mnożenia jest 1 , bo ∀ a ∊ R jest : a *1 = a
8 paź 14:17
PW: Bo trzeba czytać definicję.
Element neutralny zbioru to raczej złe sformułowanie. Można mówić o elemencie neutralnym
jakiegoś działania, a więc trzeba mieć do czynienia z pewną strukturą algebraiczną, np. grupą.
8 paź 14:19
kamczatka: trochę się rozjaśniło
8 paź 14:52
8 paź 15:29
PW: W tabelce na skrzyżowaniu wiersza i kolumny znajduje się wynik mnożenia elementu z boczku
tabeli przez element z główki. Dla każdego elementu x wynik mnożenia przez β jest równy x, co
oznacza że β jest elementem neutralnym prawostronnym. Dla każdego elementu y wynik mnożenia β
przez y jest rowny y, co oznacza, że β jest elementem neutralnym lewostronnym.
Krótko mówiąc dla każdego u jest
u•β = u i β•u = u.
8 paź 16:03
daras: kamczatka jesteś neutralnym elementem tutejszego zbioru geograficznego
8 paź 16:14
kamczatka: a to są jednocześnie wyrażenia przemienne ?
8 paź 19:52
Kacper: Działanie nie jest przemienne (tabelka nie jest symetryczna)
8 paź 19:55