zespolone
jerey: chwila słabości
|z|=√x2+y2
dlaczego:
|2−i|=√5
|3+4i|=5
skoro i2=−1
8 paź 13:52
J:
z = a + bi IzI = √a2 + b2
8 paź 13:54
jerey: |2−i|=√4+−i2=√4+−(−1)=√4+1=√5 ?
8 paź 13:55
J:
... nie mieszaj do tego i ... z = 2 −1*i , to : I 2 −1*iI = √22 + (−1)2 = √5
8 paź 14:01
J:
... z = 3 + 4*i ..... I3+4iI = √32 + 42 = 5
8 paź 14:02
jerey: juz rozumiem, na płaszczyznie zespolonej 3+4i⇔(3,4)
i to częsc urojona
moduł l. zespolonej moge zdefiniowac jako długosc liczby zespolonej jako wektora
8 paź 14:35
J:
... jako odległość punktu od początku układu współrzędnych ...
8 paź 14:36
J:
... jeszcze jedno... część rzeczywista to: a , natomiast część urojona to: b
8 paź 14:37
jerey: dziekuje , teraz jest to jasne
8 paź 14:41