Wartość bezwzględna??
wartosc: |√(2−√5)2 + 2 − x | = 0
Proszę o pomoc, gdyż wychodzą mi dwa wyniki a w odpowiedziach jest tylko jeden , wyniki te to :
√5 oraz 4−√5 w odpowiedziach jest tylko że x=√5 , pozdrawiam .
8 paź 13:46
===:
√(2−√5)2+2=x
|2−√5|+2=x x=√5
8 paź 13:53
wartosc: |2−√5|+2=x jak możesz od tego momentu mi rozpisz .
ja pisałem że pod wartością równa się x lub −x
8 paź 13:59
===:
tylko |0|=0
8 paź 14:03
===:
|2−√5| (wyrażenie pod modułem jest ujemne więc)=√5−2
8 paź 14:05
J:
I2 −√5I +2 = x ⇔ √5 − 2 + 2 = x ⇔ x = √5
8 paź 14:05
wartosc: czekaj, rozpiszę jak robiłem zobaczysz gdzie mam błąd :
|2−√5|+2=x
|2−√5|=x−2
2−√5=x−2 v 2−√5=−x+2
x=4−√5 x=√5
ja zrobiłem tak, gdzie mam błąd bo to pewne że gdzieś mam
8 paź 14:07
wartosc: aaaaaaaaa okej, okej. zapomniałem że pod wartością można przestawiać bez konsekwencji i że
starczy zobaczyć przy opuszczaniu czy > czy < od 0 . Dzięki wielkie wszystkim za pomoc
8 paź 14:08
===: −
8 paź 14:21