Napisz równanie ogólne prostej i prostopadłej do prostej k: -0,4x + 2y + 4 = 0 i
ProszęOPomoc: Napisz równanie ogólne prostej i prostopadłej do prostej k: −0,4x + 2y + 4 = 0 i przecinającej
prostą k w punkcjie należącym do osi OX
8 paź 13:15
J:
| | 1 | |
k : y = |
| 4x − 2 .... szukana prostopadła: y = −5x + b |
| | 5 | |
... teraz oblicz w którym punkcie prosta k przecina oś OX ....
i poprowadź szukaną prostą przez ten punkt (obliczysz b)
8 paź 13:58
===:

k: y=0,2x−2 przecina ona 0x w punkcie 0,2x=2 ⇒ x=10
Prostopadła k ma współczynnik kierunkowy −5
Skoro ma przechodzić przez (10, 0)
to l: y=−5(x−10) ⇒ y=−5x+50
8 paź 14:01