ciągi liczbowe
Ganra: Witam!
O liczbach a, b, c wiemy, że ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny i a+c=10, zaś ciąg (a+1, b+4, c+19)
jest geometryczny. Wyznacz a, b, c.
Mam problem w pewnym momencie zadania.
Tworzę układ równań:
| ⎧ | a+c=10 | |
| ⎩ | (b+4)2=(a+1)(c+19) |
|
2b=a+c
b+5
9
2=(11−c)(c+19)
...
c= −16, c=8
No i właśnie mam problem z tym c, w jaki sposób jest to wyznaczone? Dodam, że jest to zadanie
wykonane przez mojego nauczyciela, więc błędu raczej nie ma, tylko cholera nie wiem w jaki
sposób wyznaczył on to c.
Ganra: 5−latek − no właśnie obliczałem tak jak piszesz, ale pomieszałem z minusami i wyszła mi delta
ujemna, więc się zastanawiałem o co chodzi. Teraz już wszystko ok. Dzięki za pomoc!
J − no o co innego pytałem, ale dzieki za poswiecony czas