matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi liczbowe
abi:
Niech S
n
oznacza ciąg sum częściowych ∑
n
k=1
a
k
.Znajdz szereg oraz jego granicę jeśli dla n∊N zachodzi: a) S
n
= arc tg n
(−1)
n
b) S
n
=
n
bardzo prosze o pomoc
8 paź 11:33