DLA jakich wartości parametru m funkcja ma wartość najmniejszą
madzia: proszę szczerze o pomoc : DLA jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(9−4m2)x2−(m−1)x+10 ma
wartość najmniejszą. dla m=−1 oblicz te wartość
m∊(−3/2 , 3/2)
11 lis 20:04
....:
a=9−4m2 dla m=−1 jest dodatnia ta funkcja wiec musi to byc wierzcholek parabolli
czyli m−19−4m2=−1
11 lis 20:15
....:
a=9−4m2 dla m=−1 jest dodatnia ta funkcja wiec musi to byc wierzcholek parabolli
czyli m−19−4m2=−1
11 lis 20:16
madzia: czyli rozwiązaniem jest liczba − 1

bo nie bardzo rozumiem
11 lis 20:23
Aza:
Pomogę

Funkcja ta osiaga minimum , jeżeli ramiona paraboli zwrócone do góry!
zatem współczynnik "a" musi być większy od zera
zatem:
9 −4m
2 >0 => (3 −2m)(3+2m)>0 m
1= 3/2 v m
2 = −3/2
ramiona paraboli y = −4m
2 +9 −−− do dołu
więc : => m€( −3/2, 3/2)
Odp:
m€( −3/2, 3/2)
teraz odrębnie masz policzyć najmniejszą wartość dla m = −1
zatem : f(x) = ( 9 −4(−1)
2) x
2 − ( −1−1)x +10 = 5x
2 +2x +10
f(x) = 5x
2 +2x +10
teraz liczymy wartość minimum tej funkcji:
x
w=
−b2a =
−210= −
15
dla x= −
15 obliczamy wartość minimum
y
min = f( −
15) = 5*(−
15)
2 +2*(−
15) +10 = +
15 −
25 +10= 9
45
odp ; dla m = −1 wartość
ymin = 945
to wszystko .
11 lis 20:36
madzia: dziękuje Pani bardzo za pomoc
11 lis 20:55