proszę o pomoc
migrena: Wyznacz dziedzinę i oblicz iloczyn wyrażeń wymiernych (uprość):
Wyznaczyłam dziedzinę
3x
2−4x = (różne, nie wiem jak to zapisać) 0 18x+6=0
3x(x−4/3) = 0 x = −1/3
x= 0 i x=4/3
D=R \ {−1/3, 0, 4/3}
| 12 | | x | | 12 | | x | |
| + |
| = |
| + |
| = ? |
| 3x2 | | 218x + 6 | | x(3x−4) | | 12(1,5x+1/2) | |
Tu się zatrzymuję i nie mam pojęcia co dalej...
8 paź 10:36
5-latek: To dlaczego jest dodawanie jak ma byc iloczyn ?
8 paź 10:43
migrena: faktycznie, źle zapisałam, zamiast plusa miała być kropeczka. Mnożenie.
8 paź 10:44
5-latek: Jesli w drugim mianowniku ma byc 218 a nie np 216 to zrob to tak
| 12 | | x | |
| * |
| = teraz upraszaj bo masz w dugim mianowniku iloczyn a nie sume |
| 3x2 | | 2(109x+3) | |
8 paź 10:50