Proszę o pomoc
Dalí*-*: Z grupy 5 dziewcząt i 5 chłopców wybieramy zespół 4 osobowy. Na ile sposobów można to zrobić
jeżeli:
1). Nie ma dodatkowych warunków
2). W zespole będą same dziewczęta
3). W zespole będą same dziewczęta i jeden chłopiec
4). W zespole będą 2 dziewczyny i 2 chłopców
Nie umiem tego zrobić, dostałam zadanie, i nie zrobiliśmy nic podobnego na zajęciach.. Proszę o
pomoc, zrobienie tego, jeżeli ktoś jest tak miły
8 paź 10:29
Anelka: Kolega J, będzie umiał =)
8 paź 10:35
5-latek: Ale i takze kolega
PW i kolega
daras 
Ja osobiscie nie cierpie tego dzialu
8 paź 10:40
Anelka: Aa no i może oni, nie znam =p
Ja też nie lubię, ale w szczególności logarytmy!
8 paź 10:47
8 paź 13:14
Anelka: Jak to obliczasz J? =)
8 paź 13:29
J:
1) 4 osoby z 10 można wybrać na N{10}{{5} sposobów
( kombinacje 4 elementowe ze zbioru 10 elementowego)
| | | |
2) same dziewczęta .. z 5−ciu 4 dziewczyny można wybrać na | sposobów |
| | |
| | | | | |
3 ) 3 dziewczyny .. | i do tego 1 chłopapk .. | ... |
| | | |
8 paź 13:43
Anelka: No tak, i to trzeba dalej wyliczyć, prawda?
Czy w przypadku 1. Wyjdzie 210, w 2 wyjdzie 20?
Ale juz w przypadku 3 nie wiem jak dalej..
8 paź 13:44
Anelka: W 3.wyjdzie 120? A w ostatnim 100?
Czy coś po kręcił am, jak zwykle z resztą =p
8 paź 13:50
J:
... w trzecim i czwartym mnożysz wartości przez siebie.
8 paź 13:53
Anelka: W trzecim 840? =O a w 4. Wyjdzie 210?
8 paź 13:58
J:
... nie ... pokaż, jak liczysz ...
8 paź 14:03
Anelka: 5! przez 3!*(5−3)! Wtedy razy 5! przez 1!*(5−1)! =... I licze to jest przykład 3.
A Tobie ile wyszło w 3. i 4. ?
8 paź 14:07
Anelka: Troszkę nie rozumiem jak są zadania z tymi podwójnymi nawiasami, pokaż jak to robisz =)
8 paź 14:10
J:
| | 5! | | 3!*4*5 | | 4*5 | |
3) |
| = |
| = |
| = 10 |
| | 3!*2! | | 2*3! | | 2 | |
| | 5! | | 4!*5 | | 5 | |
|
| = |
| = |
| = 5 .... iloczyn: 5*10 = 50 |
| | 1!*4! | | 1*4! | | 1 | |
8 paź 14:13
Anelka: Aha, i teraz 4. tak samo..
8 paź 14:17
J: ..tak samo.
8 paź 14:18
Anelka: W 4. wyjdzie 100?
8 paź 14:19
J:
8 paź 14:25
Anelka: =)
8 paź 14:26
Załamana: Ja natomiast nadal tego nie rozumiem. Mam to samo zadanie do zrobienia : x Tępa co prawda nie
jestem, ale ten dział mi nie podchodzi : ((
16 paź 16:36