kombinatoryka
abi: Obicz sumę cyfr wszystkich liczb 9−cyfrowych jeżeli cyfry mogą się powtarzać.
Pomoze ktos?
8 paź 09:55
abi: prosze o pomoc
8 paź 10:11
PW: Model takiej liczby to ciąg
(x1, x2, x3, ..., x8, x9),
w którym x1≠0, xj∊{0,1,2,...,9}.
Sumowanie wszystkich wyrazów takich ciągów można wykonać rekurencyjnie.
1. Suma wszystkich wyrazów ciągów jednowyrazowych jest równa
(1) S1 = 0+1+2+...+9 = 45,
przy czym liczymy również ciąg o wyrazie 0.
2. Ciągi dwuwyrazowe (w tym również te, które mają pierwszy wyraz równy 0) można utworzyć z
poprzednich dopisując na pierwszym miejscu dowolną cyfrę spośród 0, 1,..., 9. Suma
wszystkich elementów za każdym razem powiększy się odpowiednio o 0, 1, 2, ..., 9., Suma
wszystkich wyrazów rozpatrywanych ciągów dwuwyrazowych wyniesie zatem:
(2) S2 = (45+10·0)+(45+10·1) + (45+10·2) + ... + (45+10·9) =
= 10·45 + 10(0+1+2+...+9) = 10·45+10·45 = 2·10·45 = 2·101·S1.
3. Ciągi 3−wyrazowe (w tym również te, które mają pierwszy wyraz równy 0) można utworzyć z
poprzednich dopisując na pierwszym miejscu dowolną cyfrę spośród 0, 1,..., 9. Suma
wszystkich elementów za każdym razem powiększy się odpowiednio o 0, 1, 2, ..., 9., Suma S3
wszystkich wyrazów rozpatrywanych ciągów 3−wyrazowych wyniesie zatem:
(3) S3 = (S2+102·0) + (S2 + 102·1) + ... (S2+102·9) = ...
Wszystkich ciągów 2−wyrazowych jest 102, stąd we wzorze (3) pojawiła się 102 − do każdego ze
100 ciągów 2−wyrazowych można z przodu dopisać 0, 1, 2,...,9).
... i tak dalej.
Ostatnim razem (dopisując pierwszy wyraz do ciągów 8−elementowych) trzeba pamiętać, że nie
można dopisać liczby 0 jako pierwszej.
8 paź 12:56