Rozwiąż nierówność
mamita: Pomocy !|1/x+2| < |2/x−1|
8 paź 09:53
8 paź 11:02
===:
... jeśli tak jak zapisane to:
| | 1+2x | | 2−x | | |2x+1| | | |x−2| | |
| |
| |<| |
| | ⇒ |
| < |
| ⇒ dalej dla Ciebie |
| | x | | x | | |x| | | |x| | |
8 paź 11:11
J:
... nie męcz gościa .... tutaj IxI ≠ 0 ...czyli : I2x+1I = Ix−2I i skorzystaj z fakt:
IaI = IbI ⇔ a = b lub a = − b
8 paź 11:40
J:
... sorry ... to nierówność... ⇔ I2x+1I − Ix−2I < 0 ... i rozwiązuj w przedziałach..
8 paź 11:47
mamita: |1/(x+2)| < |2/(x−1)|
8 paź 12:28
5-latek: J jak zapisal tak ma
8 paź 12:29
===:
... tak sądziłem. Nie teraz pokombinuje sam−
8 paź 14:10
===: −
8 paź 14:11
mamita: ehh
8 paź 16:51
ICSP: | | 1 | | 2 | |
| |
| | < | |
| | , określona dla x ≠ − 2 ∧ x ≠ 1 |
| | x+2 | | x−1 | |
Gdy obie strony nierówności są dodatnie mogę ją odwrócić pamiętając o zmianie znaku. przy
okazji po odwróceniu przemnażam ją przez 2 dostając :
|2(x+2)| > |x − 1|
Podnoszę nierówność stronami do kwadratu(znowu mogę to zrobić ponieważ obie strony są
dodatnie), następnie przerzucam wszystko na jedną stronę i korzystam ze wzoru na różnicę
kwadratów.
(2x + 4 − x + 1)(2x + 4 + x − 1) > 0
(x + 5)(x + 1) > 0
x ∊ (−
∞ ; −5) ∪ (−1 ; +
∞) \ {1}
8 paź 17:04