nierówność z dwoma zmiennymi
sei: jak rozwiązać (x2+y2)>0
8 paź 00:11
Bogdan:

x
2 + y
2 > 0 ⇒ x, y ∊ R \{0}
Każdy punkt płaszczyzny oprócz punktu O=(0, 0)
8 paź 00:15
Bogdan:
a przy okazji: x2 + y2 = r2 to równanie okręgu o środku O=(0, 0) i promieniu r
8 paź 00:16
sei: dziękuję bardzo. pierwotnie też miałam takie rozwiązanie, że to punkt (0,0). ale tak się
zagalopowałam w filozofowaniu (przykład to fragment z założenia dziedziny funkcji wielu
zmiennych), że nie wierzyłam, że odpowiedź może być tak prosta

dziękuję!
8 paź 00:20
sei: a czy gdybym miała takie coś: x2−y2>0
to mogę zrobić to analogicznie, przyjmując założenie, że to również równanie okręgu
x2+(−1)y2=r2 S=(0,−1) r=0 ?
8 paź 00:21
razor: x2−y2 to nie jest równanie okręgu
8 paź 00:29
sei: przepraszam, pomyliło mi się we wzorze mnożenie z odejmowaniem. jak zatem rozwiązać przykład
x2−y2>0?
8 paź 00:32
razor: (x−y)(x+y) > 0
kiedy iloczyn dwóch liczb jest dodatni?
8 paź 00:33
sei: kiedy obie są dodatnie lub kiedy obie są ujemne
8 paź 00:36