dowód na ograniczenie i monotoniczność ciągu
epsilon: 1) an= 2n+3/n+5
2) an=(pierwiastek z n+1)−(pierwiastek z n)
3) an=n2/2n
Pytania: Czy ciąg jest ograniczony ? Czy ciag jest monotoniczny (od jakiego miejsca) ?
Jestem studentem pierwszego roku i dzisiaj mielismy w mega szybkim tempie robione powyzsze
przykłady wiec jesli bedzie ktoś w stanie mi odpowiedzieć to proszę o wytłumaczenie
"łopatologiczne" i mega proste− jak wyznaczac czy ciag jest ograniczony i monotoniczny etc.
7 paź 23:21
bezendu:
an+1−an
7 paź 23:22
epsilon: mógłbym prosić o ciut obszerniejsze wytłumaczenie ?
7 paź 23:28
Janek191:
| | 2 n + 3 | | (2 n + 10 ) − 7 | | 2*( n + 5) − 7 | |
1) an = |
| = |
| = |
| = |
| | n + 5 | | n + 5 | | n + 5 | |
| | 5 | |
Odp. |
| ≤ an < 2 − ciąg ( an ) jest ograniczony |
| | 6 | |
====================
| | 7 | | 7 | |
an = 2 − |
| więc an + 1 = 2 − |
| |
| | n + 5 | | n + 6 | |
zatem
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
an + 1 − an = ( 2 − |
| ) − ( 2 − |
| ) = |
| − |
| > 0 |
| | n + 6 | | n + 5 | | n + 5 | | n + 6 | |
[ bo n + 5 < n + 6 ]
czyli ciąg ( a
n ) jest rosnący
8 paź 08:11
5-latek: Czesc Janek

Wytlumaz mi jak zrobiles to ogranizcenie ?
Dlaczego przyjales ze <2 ?
Monotonicznosc wiem jak
8 paź 09:51
Janek191:
| | 7 | |
Od 2 odejmujemy ułamki |
| , więc an jest mniejsze od 2. |
| | n + 5 | |
9 paź 07:02
5-latek: rozumiem
Dzieki bardzo
9 paź 11:27