U{2a^2-8}{a-2}
Mati: Proszę o pomoc.
7 paź 23:00
Mati: dla a=2
7 paź 23:01
3Slinia&6: ale co ? obliczyc (zal. a ≠ 2 )
granica ?
liczysz z lewo/prawostronne
7 paź 23:03
Ajtek:
Już wiem, uprość dla a≠2

.
7 paź 23:05
Mati: Chodzi o to by za a podstawić 2 tylko najpierw trzeba to jakoś przekształcić żeby w mianowniku
nie wyszło 0
7 paź 23:06
3Slinia&6: 2a
2 − 8 = 2(a
2 − 4) = 2(a−2)(a+2)
| 2(a−2)(a+2) | |
| = 2(a+2), ale za a dwojki nie podstawiaj teraz, wiesz czemu ? |
| a−2 | |
7 paź 23:12
Mati: Wie ktoś jak to zrobić?
7 paź 23:12
Mati: Troszeczkę się pośpieszyłem z pytaniem
7 paź 23:15
Mati: Dlaczego nie można podstawić 2?
7 paź 23:16
Mati: 2(2+2)=8
2a+4=4+4=8
7 paź 23:17
Mati: 2(a+2) dla a=2
2(2+2)=8
Tak to trzeba zakończyć?
7 paź 23:20
3Slinia&6: W sumie to sie pogubilem, bo niby dziedzina musi byc − tutaj R − {2}, wiec dla 2 nie
podstawiamy, ale mamy rownanie, wsysztko sie skrocilo ,wiec mozna podstawic.
7 paź 23:25
3Slinia&6: Zostaw jak masz 2(2+2) = 8, a ja lece spac, bo juz nie wiem co sie dzieje
7 paź 23:26
Mati: Dyikuje i zycze milych snow.
7 paź 23:28
Ajtek:
A ja bym tej 2 nie podstawiał, ponieważ dla a=2 wyjściowy zapis nie ma matematycznego sensu
7 paź 23:29
Mati: rozumiem i dziekuje za rade.
7 paź 23:32
3Slinia&6: No wiem, ale teraz mi sie przypomnialo, ze majac zadania typu" uprosic wyrazenie i obliczyc dla
a=" zawsze sie podstawialo, nie bylo zle. A jak pojawily sie funkcje, to juz nie , bo
dziedzina. W gimnazjum, w liceum tak samo. Nauczycielka tak uczyla. @Mati pewnie ma tak samo.
7 paź 23:39