prosze o pomoc: kat ostry miedzy przekatnymi równoległoboku KLMN ma miare 60 stopni. Przekatna KM ma
dlugosc 6, a przekatna LN jest prostopadla do boku KN. oblicz dlugosci bokow
rownoległoboku
16 paź 16:03
mm4: druga przekątna tworzy kąt prosty z bokiem KN. połowy obu przekątnych i bok KN tworzą nam
trójkąt prostokątny z kątami 90, 60 i 30 stopni.
bok KN oznaczam jako "a"
liczę "a" z funkcji trygonometrycznych:
a/3=sin60o
a=3√3/2
połowa tej przekątnej której nie znamy zostaje oznaczone przeze mnie jako "b".
obliczam ją na przykład z tw. Pitagorasa:
b2 + (3√2/2)2 = 32
...........
b=3/2
dłuższą podstawę oznaczam jako "c".
i teraz tak:
połowa przekątnej czyli 3, połowa drugiej przekątnej czyli 3/2 i bok KL (oznaczony przeze
mnie jako "c" tworzy nam trójkąt z kątem 120o (kąt ten jest między przekątnymi).
używam wzoru redukcyjnego:
cos120o =cos(90o + 30o) = -sin30o = -1/2
licze odcinek "c" z twierdzenia cosinusów:
c2= 32 + (3/2)2 -2 * 3 * 3/2 * (-1/2)
.........................
c=3√7/2
16 paź 16:24