kolejnosc
karol: ktoś może mi podpowiedzieć jak mam to zacząć? nie wiem, jak mam ten pierwiastek z pięciu
"Wyjąć" do 3. czy najpierw potęgę podnieść? ale to raczej nie, tak myślę. a raczej, o tej
godzinie już nie...
(√3−√5 + √√5 + 3)2
7 paź 22:43
5-latek: Popatrz na drugi pierwiastek
Wiesz zapewne ze dodawnie jest przemienne czyli a+b=b+a
Jesli tak to √√5+3 mozemy zapisac jako √3+√5 i teraz zastosuj wzor skorconego
mnozenia (a+b)2= a2+2ab+b2 gdzie a=√3−√5 a b= √3+√5 i zobaczysz cos tez pod
duzym pierwiastkiem
7 paź 22:51
Ajtek:
Ze wzoru (a+b)2:
(√3−√5)2+2*√3−√5*√√5+3+(√√5+3)2=
3−√5+2*√3−√5*√√5+3+√5+3=...
zielony wzór skróconego mnożenia (a+b)(a−b)=a2−b2
Działaj.
7 paź 22:52
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
7 paź 22:52
5-latek: Dobry wieczor
Ajtku 
Pamietasz to zadanie z ta nierownosca pierwiastkowa ?
Nawet nie raczyl spojrzec
7 paź 22:55
Ajtek:
Wczorajsze, co z dziedziną walczyliśmy?
7 paź 22:58
karol: 3−√5+2*√3−√5*√√5+3+√5+3= 3− √5 + 2 * (9−5) + √5 +3 = 3− √5 + 2*4 + √5 +3 = 3−8+3
7 paź 23:08