logika
kyrtap: Proszę o spr
Każde z poniższych zdań wyraz w postaci p ⇒ q. Wskaz założenie i tezę twierdzenia.
a) W trójkącie prostokątnym suma kwadratów przyprostokątnych jest równa kwadratowi
przeciwprostokątnej.
p − trójkąt prostokątny (założenie)
q − a2 + b2 = c2 (teza)
p ⇒ q
7 paź 22:41
kyrtap:
7 paź 22:49
7 paź 22:56
bezendu: ?
n
7 paź 23:05
kyrtap: pomoże ktoś ?
7 paź 23:08
8 paź 08:36
Janek191:
p : trójkąt o bokach długości : a , b , c ; a < b < c jest prostokątny ( założenie )
q : a2 + b2 = c2 ( teza )
p ⇒ q ( twierdzenie Pitagorasa )
8 paź 08:40
lwg: Janek191, Dlaczego a<b? Nie ma srania po krzakach ...
8 paź 08:54
Janek191:
Poprawka

Powinno być a ≤ b < c
8 paź 09:26
lwg: a,b∊R mniej {0}. a=x/z i b=y/z i c=1. Wjeżdżamy w układ X0Y. (x/z)2 + (y/z)2 = 1.
8 paź 09:28
Janek191:
To chyba oczywiste, że a > 0 , b > 0 i c > 0 skoro a, b , c są długościami boków trójkąta
8 paź 09:34