| a | b | |||
Dwie liczby a i b (a≠0, b≠0, a≠b) spełniają warunek | +a= | +b | ||
| b | a |
| 1 | 1 | |||
Oblicz | + | |||
| a | b |
| a | b | a2 − b2 | (a−b)(a+b) | ||||
− | = b − a => | = −(a−b) => | = −(a−b) / | ||||
| b | a | ab | ab |
| a+b | 1 | 1 | ||||
= −1 => | + | = − 1 | ||||
| ab | b | a |
| a | b | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+a = | +b / : ab ⇔ | + | = | + | ⇔ | ||||||
| b | a | b2 | b | a2 | a |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
⇔ | − | + | − | = 0 ⇔ | ||||
| b2 | a2 | b | a |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
⇔ ( | − | ) ( | + | +1)= 0 ⇒ | + | +1=0 ⇔ | ||||||
| b | a | b | a | b | a |
| 1 | 1 | |||
⇔ | + | =−1 . ... ![]() | ||
| a | b |