Dowód
Em: | | n3+2n2−3n−6 | |
Wyznacz wszystkie liczby całkowite n, dla których liczba |
| jest liczbą |
| | n2+3n+2 | |
całkowitą.
7 paź 22:25
3Slinia&6: n
3 + 2n
2 − 3n − 6 = n
3 + 3n
2 + 2n − n
2 − 5n − 6
| n(n2 + 3n + 2) − n2 − 5n − 6 | | (n−6)(n+1) | |
| = 1 = |
| = |
| n2 + 3n + 2 | | (n+2)(n+1) | |
za. n ≠ −1 i n ≠ −2
| | n−6 | | (n+2) − 8 | | 8 | |
= 1 + |
| = 1 + |
| = 2 − |
| |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
wiec n+2 jest dzielnikiem 8
n+2 = { −8,−4,−2,−1,0,1,2,4,8}
n = {−10,−6,−4,−3,−1,0,2,6}
7 paź 22:34
3Slinia&6: w 2 linii .. = 1 + ulamek
7 paź 22:34
kubek_kawy: co dzieje się z n przy wyciąganiu całości przed ułamek? w sensie n(n2 + 3n + 2) na 1 + ...
1 lis 00:08
Bleee: Zniknęło, oczywiście Winno być n + ulamek
1 lis 00:22
kubek_kawy: Według moich obliczeń wychodzi:
| n(n+2)(n+1)) − n2 − 5n − 6 | |
| |
| n+2)(n+1) | |
Dziedzina to n € C\ {−2, −1}
| | −n2 − 5n − 6 | | n2 + 5n − 6 | |
n + |
| = n − |
| |
| | (n+2)(n+1) | | (n+2)(n+1) | |
| | (n+2)(n+3) | | n+3 | | 2 | |
n − |
| = n − |
| = n − 1 − |
| |
| | (n+2)(n+1) | | n+1 | | n+1 | |
i stąd to wyrażenie jest liczbą całkowitą wtedy i tylko wtedy, gdy mianownik jest dzielnikiem
liczby 2, czyli
n+1 = 1 lub n+1 = −1 lub n+1 = −2 lub n+1 = 2
n = 0 lub n = −2 lub n = −3 lub n = 1
z czego −2 jest niezgodne z dziedzina, więc n€ {−3, 0, 1}
1 lis 01:03